SEO … nikad završena priča

by

 

Mnogi misle da je, jednom kad se dočepaju dobre pozicije u Googleu, SEO priča za njih gotova. Daleko od toga. Koliko dugo će neka stranica zadržati svoju poziciju u Googleu ovisi o nekoliko faktora, a dva su najvažnija:

1. Konkurencija

Naime, vaše stranice će biti potisnute niže na Googleu onoga trenutka kada konkurentske web stranice postignu veći broj inbound linkova, ili po drugim parametrima postanu zanimljivije Google-u (dinamika osvježavanja sadržaja, online optimizacija, itd …)

2. Google algoritam

Kao što znate Google algoritam za generiranje rezultata pretraživanja nije uklesan u kamenu. Dapače, on se neprestano mijenja, on se prilagođava i onoga trenutka kada neki parametri koji su Vaše stranice doveli na visoku poziciju postanu manje važni Googleu, šanse su da će vaše stranice izgubiti svoju poziciju.

Naravno, moguć je i obrnut scenarij kada govorimo o Google algoritmu, ukoliko taj algoritam počne davati veći značaj nekim parametrima u kojima su vaše stranice jače od konkurentskih, one će se početi penjati među rezultatima Googlea.

Eto, to je, ukratko, objašnjenje naslova. SEO je nikad završena priča. Dokle god smo zainteresirani da naše stranice budu visoko pozicionirane, dotle moramo pratiti i analizirati rezultate pretraživanja i unaprijeđivati optimiziaciju jer – Google i konkurencija nikad ne spavaju.