Optimizacija web stranica kroz izgradnju poveznica

 

Jedan od faktora (dapače, jedan od bitnijih faktora) koje Google i druge tražilice uzimaju u obzir prilikom rangiranja web stranica jesu i linkovi (hrv. poveznice), te sidreni tekstovi (anchor text), odnosno tekst koji je istovremeno i link. Kao na primjer: optimizacija web stranica.

Off-site link building (izgradnja poveznica sa drugih web lokacija na ciljane web stranice)

Koncept je sljedeći. Da bi Google odredio koliko su neke stranice važne za neku temu ili neki termin, između ostaloga, on određuje koliko drugih web stranica, ili web lokacija na internetu smatra da su te stranice relevantne, odnosno, koliko drugih web stranica (ili web lokacija) ima poveznice na web stranice koje vrednuje.

Dakle, kod Google “crawla” po internetu on bilježi i:

  1. poveznice sa drugih stranica na vaše stranice
  2. sidreni tekst koji te druge stranice koriste kao poveznicu na vaše stranice
  3. i naravno, koliko su te druge stranice općenito relevantne za tu temu i koji je njihov “rankig”. O rankingu stranica (Google oznaka PR) govoriti ćemo opširnije kasnije.

Dakle, ukoliko, recimo, imate web stranice sa temom “apartmani u Istri”, Google će, da bi vrednovao te web stranice za termin “apartmani u Istri” isto tako provjeriti:

  1. koliko drugih web stranica na Internetu ima link na vaše web stranice.
  2. koji tekst te druge stranice koriste kao poveznice na vaše web stranice.
  3. koliko su te druge web stranice relevantne za temu
  4. koliki te druge web stranice imaju PageRank

Dakle, summa summarum, ukoliko imate web stranice čija tema su apartmani u Istri, idealno bi bilo imati što više linkova sa drugih web stranica koje se bave barem donekle sličnim temama na vaše web stranice i da sidreni tekst bude “apartmani u Istri”

Google Page Rank

Google na temelju svojih mjerila određuje koliko su neke stranice relevantne, kvalitetne, možemo čak reći i važne. Stranice se rangiraju brojevima od 0 do 10. Sve nove stranice, na početku imaju rank 0. Linkovi sa ovakvih stranica ne znače mnogo Google-u, međutim, linkovi sa stranica koje imaju PR2, 3, 4 ili više imaju exponencijalno veće značenje za Google i što više linkova na vaše stranice vodi sa stranica sa višim Page Rankom – to bolje.

To Googleu znači da bitne, relevantne web stranice smatraju da su vaše stranice dovoljno “vrijedne” da se stavi link prema njima. Pa onda, sljedno tome, i Google smatra su vaše stranice važne i pozicionira ih više u rezultatima pretraživanja.

On-site link building

Osim što je Googleu važno što drugi misle o vašim web stranicama, važno mu je što vi sami mislite i svojim stranicama. Kako to? Pa, eto, krenimo redom.

Dakle, preporuka je da na svojem webu odredite jednu ili više stranica koje će biti važne za pojedinu temu (za svaku temu po jedna). Onda sa drugih stranica vašeg weba napravite poveznice na te stranice koristeći termin za koji želite da vas Google rangira. Ako Google vidi da se vi kroz, recimo, pet svojih stranica refereriate (povezujete) na tu jednu stranicu onda će i ta stranica u Googleovom ranking sistemu imati veću važnost za termin koji služi kao link na tu web stranicu.

Vratimo se na konkretan primjer web stranica “apartmani u Istri”. Ukoliko na svom webu imate, recimo šest ili sedam web stranica, jedna od njih se zove Apartmani u Istri, a četiri imaju poveznice na tu jednu i to koristeći termin (sidreni tekst) “Apartmani u Istri” onda će i Google odgovarajuće vrednovati tu stranicu. Dakle, možete si i sami pomoći.

Eto, toliko o izgradnji web poveznica. Naglasimo još jednom da su upravo poveznice jedan od najvažnijih faktora koje Google vrednuje prilikom rangiranja web stranica u rezultatima pretraživanja.

Mnogi od vas će se pitati kako da pronađu visoko rangirane web stranice relevantne za određenu temu koje će postaviti link na vaše web stranice koristeći odgovarajuće sidrene riječi. Postoji nekih pet-šest različitih tehnika i načina kako se to radi, ali što bi Ali-G rekao: “That’s where we come in :)”