Viralni (virusni) marketing

 

Ne, ova vrsta marketinga nema ništa zajedničko sa virusima, bilo onim organske ili digitalne prirode, osim jedne karakteristike – i jednu i drugu i treću vrstu virusa prenose oni koji su “zaraženi”.

Primjer: recimo da osmislite neku dobru “forwardušu”, šalu, zgodan video, ili informaciju vrijednu prosljeđivanja (a tko ih ne prima bar nekoliko dnevno) unutar koje ste na neki način upakirali i web adresu svojih internet stranica.

Ukoliko je “forwarduša” stvarno dobra, dovoljno je poslati je na nekoliko adrese svojih prijatelja ili rodbine, oni će je, ako im se svidi, poslati dalje i ona će se početi širiti.

Jedan primjer viralnog marketinga koji smo mi smislili i realizirali

Svojedobno smo radili cjelokupnu promociju jednog obrta za postaljvanje keramičkih pločica. Trebalo je smisliti neku priču koja će ljude dovoljno zaintrigirati da je forwardaju dalje.

Smislili smo priču kako ti ljudi postavljaju pločice u tajicama i nazvali je “Majstori u tajicama”.

Vijest o “Majstorima u tajicama” proširila se internetomn munjevitom brzinom, uskoro je objavljena na Monitoru, Anđa Marić je pisala o njima na svom blogu, članci o tome su izašli u Jutarnjem i Večernjem listu (tiskano izdanje), a RTL se ponudio da napravi reportažu o tome.

A sve je počelo sa jednom pričom, jednom web stranicom i nekoliko mail adresa.

Eto, to je viralni marketing.

Media buying budget: nula kuna.

Ukoliko ste zainteresirani da i za vas smislimo neku priču koja će postati “viralna” – kontaktirajte nas.