Optimizacija web stranica kroz sadržaj

Optimizacija web stranica kroz sadržaj jedan je od najvažnijih koraka u svakom SEO projektu
Dakle, nakon što smo odredili za koje se to ključne riječi “natječemo” na Google-tu važno ih je pravilno rasporediti i na odgovarajući način dodavati u:

  • Menije
  • Naslove tekstova
  • Podnaslove tekstova
  • Tekstove
  • Poveznice
  • Tagove
  • Tu lista nije gotova, ali recimo da je za sada to dovoljno (uostalom čak i kuhari imaju pravo neke svoje pikantne začine zadržati za sebe ;))

Naravno, kao i u svakom dobrom receptu, pazit ćemo da ne pretjeramo. Zamislimo optimizaciju web stranica (SEO) kao niz slanih jela, a ključne riječi kao sol. Sol je esencijalni začin, ali nećemo uzeti kilu soli sve potrpati u, recimo, juhu. Nego ćemo malo staviti u juhu, malo u salatu, malo u couvert (čita se “kuve”), malo u meso (ako ga jedemo), malo u krumpir … i tako dalje i tako dalje … Dakle, umjerenost, ravnomjernost i pravilno doziranje čarobna su formula za savršen obrok, pa tako i za savršeno optimiziran sadržaj web stranica.

No, krenimo redom. Rečemo (Volim tu riječ “rečemo”. Jako.), dakle, rečemo da optimiziramo web stranicu za ključnu riječ “kacige za motore” (Kako odrediti za koje ključne riječi se u stvari natjecati, e to je posebna priča. Za sada dat ću vam samo hint “google keyword tool”). Onda ćemo uraditi sljedeće:

1. Koristiti riječi “kacige za motore” kao jednu od opcija na meniju (jako važno: menije je najbolje raditi pomoću ul / li tagova, Google voli nabrajanja i ako meni napravimo koristeći te tagove, Google će stvoriti prema njima jedan emotivan odnos, a to i želimo- zar ne?)

2. Koristiti riječi “kacige za motore” u naslovu kojemu ćemo dati “h1” tag (ako znate nešto o html-u onda znate o ćemu pričam, a ako niste, onda će Vaš programer vjerovatno to već znati, ali možete mu to i napomenuti. Najjednostavije bi, u stvari, bilo da nas odaberete za izradu svojih web stranica, onda nećete morati nikome ništa objašnjavati.) Napomena, koristite “h1” tag samo jednom na stanici.

3. Koristiti riječi “kacige za motore” u podnaslovu kojemu treba dati tag “h2”

4. Koristiti riječi “kacige za motore” na početku teksta, spominjati ih u samom tekstu, ali ne previše, ovisno o veličini teksta, može biti tri do četiri puta (rečemo, jednom na 75 riječi je neki preporučeni, okvirni omjer). Ako pretjeramo, Google će pomislit da samo “spamiramo” tekst ključnim riječima, a to je zadnja stvar koju želimo.

5. Na ostalim lokacijama na webu, dakle drugim stranicama pronaći ćemo načina da na riječi “kacige za motore” postavimo linkove (poveznice) koje će voditi na onu stranicu koja ima tag “h1” u naslovu.

6. Vjerovali ili ne, Google voli tekstove koji se referiraju na web stranice koje Google voli. Rečemo wikipedia, ili news web stranice. Dakle, ma koliko Vam to teško bilo, u svoj tekst uključite i poveznicu prema nekom “autoritativnom” (Authority) web sajtu na “kacige za motore”. To će se Googletu dopasti, pa će Vaš tekst i bolje rangirati.

Uza sve gore navedeno, nemojmo zaboraviti da te ključne riječi valja imati i u nazivu datoteke koja se učitava te direktorija u kojemu se datoteka nalazi.

No, ni to nije sve, ključne rijeći treba navesti i u meta tagovima “keywords”, “description” i “title” (dakle – moraju biti i u naslovu web stranice)

No, tu priča nije gotova. Google, osim svega gore navedenoga, voli stranice koje:

  • imaju puno sadržaja
  • se redovito osvježavaju
  • imaju puno linkova sa ostalih, vanjskih web lokacija

Dakle, iz gore navedenoga možemo vidjeti da priča o optimizaciji web stranica praktički nikad nije gotova. A to najviše zbog dvije komponente – izgradnja poveznica sa vanjskih web lokacija i stalno osvježavanje sadržaja.

Eto, nadam se da sam Vam u ovom članku barem malo približio pojam optimizacije web stranica kroz sadržaj, a još malo o tome reći ćemo u članku “Optimizacija web stranica kroz uređenje sadržaja“.