Internet marketing i što tu ima za vas

 

Dakle, ukoliko nemate niti vremena niti volje čitati sve članke na ovim stranicama, niti vas previše zanimaju pojedinosti vezane uz Internet marketing, evo najzanimljivijeg dijela, odmah na početku.

  1. Vi imate proizvod ili uslugu
  2. Rado bi ste povećali prodaju
  3. Kontaktirajte nas i mi ćemo Vam predložiti odgovarajuću on-line kampanju

Eto. Tako jednostavno.

I lako.

A sada malo teorije za one koje to zanima:

Prednosti internet marketinga

Prednosti internet marketinga pred klasičnim oblicima oglašavanja su odista brojne. No, za ovu priliku izdvojit ćemo, po mom mišljenju, dvije največe:

1. Dosad nezabilježena mogućnost targetiranja ciljane skupine

Dakle, internet nam danas, zahvaljujući tražilicama kao što je Google i mnogim drugim alatima, omogućava svoju poruku prikažemo našoj ciljanoj skupini, odnosno onom profilu korisnika interneta koji najviše odgovara profilu naših potencijalnih kupaca ili klijenata.

Primjer:
Recimo da se bavite prodajom kosilica za travu (inače sam pobornik izrade kampanja za jedan konkretan proizvod, prije nego za širok dijapazon proizvoda, a kasnije ću objasniti zašto). Naravno, vaša ciljana skupina neće biti djeca od 10-15 godina. Zahvaljujući tražilicama i našim uslugama link buildinga i optimizacije weba, vi ćete postići (ili mi ćemo za vas postići) da kada netko na Googleu upiše kosilice za travu, vidi upravo Vaš web sa ponudom kosilica za travu.

U klasičnom marketingu mogli ste, recimo, uplatiti reklamu na televiziji. Osim što bi vas takva reklama koštala jako puno novaca (od produkcije pa do cijene po emitiranju, pogotovo ako tražite neki normalan termin), dakle osim toga, veliku večinu ljudi koji bi vidjeli tu reklamu vaše kosilice nebi ni zanimale.

Za razliku od toga, ako netko na Googleu napiše “Kosilice za travu” šanse su da ga ili ju upravo kosilice za travu zanimaju i velika je mogućnost da te osobe istu planiraju i nabaviti.

Neki će reći da se takav proizvod, na primjer, može oglasiti u časopisu za uređenje vrta. Da, može, i tada bi se obratili prilično dobro ciljanoj publici, ali sada dolazimo do druge velike prednosti oglašavanja na internetu:

2. Praćenje uspješnosti kampanje u realnom vremenu uz mogućnost “finog podešavanja” za maksimizaciju rezultata

E, to vam niti jedan časopis, niti televizijska niti radijska reklama ne omogućavaju. Nakon što proizvedete reklamu ili objavite oglas u časopisu, kada saznate koliko je uspješna kampanja bila – već će biti prekasno. Novci će biti potrošeni i Vi ćete, u slućaju da niste zadovoljni ishodom, morati sve plaćati nanovo. Dakle, i produkciju i objavljivanje i onda će opet preostati samo čekanje da se vidi ishod kampanje.

Na webu su stvari malo drugačije. Primjera praćenja i finog podešavanja kampanje ima napretek. No radi jednostavnosi, zadržimo se sada na prethodnom primjeru, dakle tražilica Google.

Nakon što je vaš web negdje pri vrhu rezulata pretrage prvo ćete primjetiti porasto broja posjeta. A onda ćete moći pratiti na kojim se stranicama posjetioci duže zadržavaju, na kojima kraće, na koje linkove “klikću” a koji im nisu interesantni, koji proizvodi ih više zanimaju, a koji manje, a ako još uz to na web postavimo i anketu. moći ćemo u realnom vremenu “fino podešavati” sadržaj, strukturu, pa i neke dizajnerske elemente dok ne web ne počne posjetitelje pretvarati u kupce.

Eto, ukratko, to su neke od osnovnih prednosti oglašavanja i provođenja marketinških kampanja na webu pred klasičnim oblicima oglašavanja.

Web, blog i /ili microsite?

Profili i stranice na društvenim mrežama.

Plaćeni oglasi, banneri, marketinške kampanje.

Kako se pojaviti i dugoročno ostati na Googleoveim “prirodnim” (native)* rezultatima pretraživanja.

*Prirodni ili native rezultati pretraživanja jest prikaz naziva, kratkog opisa i linkova na one web stranice koje Google prikazuje besplatnom dijelu svoje tražilice, a koji su poredani prema značaju na temelju Googleovih algoritama.