Optimizacija web stranica

Čemu optimizacija web stranica?

U stvari, reći samo “optimizacija web stranica” nije dovoljno. Optimizirati web stranice možemo i za brzinu, možemo ih optimizirati za prikaz na mobilnim uređajima, ili za lakšu interakciju sa osobama sa posebnim potrebama. I to je važno, dapače, ali u ovom slučaju govorimo o optimizaciji web stranica za pretraživače (a daleko od toga da brzina učitavanja i ostali elementi ne igraju ulogu (ponekad ključnu) i u tom segmentu optimizacije.)

Dakle, u ovom članku govorit ćemo o optimizaciji web stranica za tražilice (Dakle Google i sl.).

U tom smislu, optimiziracija web stranica jest niz aktivnosti i zahvata koje vršimo na samim stranicama, ali i na drugim sadržajima na internetu sa ciljem da ih učinimo što bolje  (više) pozicioniranima među rezultatima pretraživanja Google-a ili drugih tražilica.

Odabir ključnih riječi

Prije nego krenete sa implementacijom strategije optimizacije web stranica morate odrediti koje su to “ključne riječi”, koje termine će Vaš potencijalni klijent unijeti tražeći robu ili uslugu koje vi nudite.

Recimo da se bavite prodajom opreme za motocikliste iliti “bajkere” (eh, da mi je jedan Harley) i da poslujete u Zagrebu.

Naravno, željet ćete da se upravo Vaše web stranice pojave na prvoj strani Google-a kad netko unese upit za “kacige za motore” ili za motociklističke jakne, hlače, kombinezone, rukavice, čizme, kišna odijela … najčešće ćete se začuditi kad unesete te pojmove u Google a Vaše web stranice se ne pojave niti na drugoj stranici rezultata pretraživanja.

Eto, tu nastupa posao optimizacije web stranica. Google “po defaultu” prikazuje 10 rezultata pretraživanja na prvoj stranici. Međutim, u Hrvatskoj postoji više od deset poduzeća koje se bave tim poslom, a da stvari budu gore, često ćete vidjeti kako se na prvoj stranici prikazuju raznorazni oglasnici, postovi sa foruma ili slovenske, bosanske, srpske firme, pa čak i strane web stranice koje su automatski prevedene na hrvatski.

Dakle, konkurencija za prvu stranu Google-a je uvijek velika.

Kako se optimiziraju web stranice?

Recimo na početku da je važno raspoznati dvije vrste optimizacije web stranica za tražilice. Kako su ameri smislili svu tu terminologiju i tehnologiju, koristit ću se, onda, i ja njihovim terminima. Dakle, dvije vrste optimizacije web stranica za tražilice jesu:

  1. On-site optimizacija
  2. Off-site optimizacija

Stvari su, nadalje prilično jednostavne (ali i vremenski zahtjevne).

1. On-site optimizacija web stranica

On-site optimizacija web stranica za tražilice sastoji se od svih zahvata ili aktivnosti koje možamo provesti na samim stranicama koje optimiziramo. Sa razvojem strategije optimizacije web stranica za pretraživače počinjemo praktički već kod odabira naziva domene.

1.1. Naziv domene
1.1.2. Upotreba ključnih riječi u nazivu domene

Google voli kada naziv domene sadrži ključne riječi koje korisnik traži. Dakle, ukoliko se bavite prodajom motociklističke opreme bilo bi dobro da imate domenu koja se zove recimo “moto-oprema.hr” ili “motooprema.hr”. Odabir ključnih riječi za naziv domene, najbolje je prepustiti internet marketing stručnjacima. Mi imamo posebne alate, aplikacije i sisteme za analizu prometa na pretraživačima koji nam omogućuju da odredimo najprofitabilnije ključne riječi za Vaše poslovanje.

Sad, da li je to .hr ili .com ili neka treća ekstenzija, to je pitanje za posebnu knjigu. O tome možemo u četiri oka. Recimo na početku samo da Google naprosto voli kada naziv domene sadrži ključne riječi koje korisnik unese u tražilicu.

Isto tako, kao što sam rekao, kako ćete odrediti koje ključne riječi koristiti u nazivu domeme, o tome isto možemo u četiri oka. Postoje posebne metode kojima se određuje koje, točno, ključne riječi su najisplativije za Vaše poslovanje.

No, možete izgraditi i drugi pristup. Možete se odlučiti za korištenje postojećeg ili izgradnju novog branda kada odabirete naziv domene.

Recimo da ste hrvatski zastupnik za Nolan kacige i opremu, možda će biti pametnije odlučiti da se Vaša domena zove “nolan-hrvatska.hr” ili .com ili … kao što rekoh o tome se posebna knjiga može napisati. Tada ćete osigurati dobre predispozicije da se pojavite prvi na stranicama pretraživača kada netko upiše “nolan kacige hrvatska” što bi bio logičan upit ukoliko netko iz Hrvatske traži dobavljača ili prodavatelja Nolan kaciga u Hrvatskoj.

Dakle, to je drugi pristup odabiru naziva domene.

Treći pristup je – sve to. Dakle, nitko Vas ne priječi da koristite i ključne riječi i brand u nazivu iste domene, a ako ste odlučili dominirati Google-om onda možete napraviti jednu domenu koja će nazivom pokrivati ključnu riječ (ili nekoliko njih i nekoliko ključnih riječi) i posebnu domenu kojom će te pokrivati brand, a to može biti naziv proizvođača ili, na kraju, naziv Vaše firme.

Večina poduzetnika odmah odabire ime domene po nazivu svoje firme. To može biti ok, ali, osobno, nebih nužno krenuo tim putem osim ukoliko mi firma nije dovoljno poznata da i sama čini brand. Izgradnja branda iz nove ili nepoznate firme dug je mukotrpan posao. To je uvijek dobra ideja, ali, po mom mišljenju ima i boljih načina da se starta na webu.

No, dobro. Toliko za sada o nazivu domene kao faktoru u on-site optimizaciji.

Sljedeći puta ćemo govoriti o META tagovima i sadržaju web stranica, kao sljedećem faktoru on-site optimizacije.