Oglašavanje je mrtvo. Živjelo oglašavanje!

by

 

“Talk to me, like lovers do
Walk with me
Like lovers do …”

Dobio sam neki dan telefonski poziv. U stvari prodajni poziv za Web: Strategiju 9 pod nazivom “Oglašavanje je OUT!”

No dobro. Konačno je postalo i službeno. Publika je i službeno slijepa na oglase. I gluha. Ne vidi ih više, ne čuje i ne želi znati.

Banneri, Oglasi, Pop-up / Pop-under prozori (nedaj Bože!) mogu u najboljem slučaju iziritirati. No, i dalje ima kompanija koje će rado iskeširati hrpe para nekom portalu (vidi Jutarnji) za sve vrste pop prozora. Pop-up, pop-under, pop-on-exit, pop-aside … left right … pogotovo su nam dragi oni koji pokriju tekst koji upravo čitamo, a iksić nikako da se nađe …

No, interaktivni banneri, teaseri, testovi inteligencije, upitnici, to se još drži. Npr. oni idiotski banneri gdje vam postave nekakvo retardirano pitanje i ponude tri preglupa odgovora za djecu od pet godina valjda vas trebaju motivirati da presretni kliknete na točan odgovor (jer ga, eto, znate! Hura!). Onaj tko klikne na takav banner ne mora se pitati o svom IQ-u.

Takvi banneri su još uvijek živi, ali ja im poredviđam brzu i bolnu smrt. (OK, barem se nadam.)

Tko najbolje radi marketing danas? Po meni Jutarnji i Kolektiva. OK, to što Jutarnji servira smeće od bannera (vidi gore) za one koji to plate to je druga priča, ali nivo interakivnosti i komunikacije sa publikom koji su oni postigli je zavidan. I jedni i drugi razgovaraju sa svojom publikom. I to razgovaraju puno. Svaki dan, po nekoliko puta. Pitaju te u sred noći “Stisnite Lajk svi koji ste budni”. Naravno, Facebook tu ima ključnu ulogu. Počelo je prije dosta godina sa blogovima i komentarima na blogu, danas imamo Facebook i komentare na Facebooku. Što dolazi sutra? Eeeh … postoji nekoliko teorija, ali o tome drugi put.

Bilo kako bilo, danas potrošač traži da ga se čuje. Da se s njim razgovara. Da ga se tretira kao ravnopranog sudionika u komunikaciji. Samo taj način dobit ćete njegovu pažnju, a onda će on možda pogledati što vi to u stvari nudite i konačno odlučiti dali ga je Vaša komunikacija sa njim zadovoljila i da li će se odlučiti potrošiti koju kunu na Vaš proizvod ili uslugu.

I što sad?

Pa, za početak, možemo početi slaviti. Iz sata u sat, svaki dan, već godinama i dekadama napada nas se reklamama iz svih raspoloživih sredstava. To što rade na Novoj TV i RTL uopće nije normalno i nadam se da će oni koji plaćaju marketing uskoro shvatiti da polusatni reklamni blokovi usred filma samo iritiraju publiku. Nadajmo se da dolazi vrijeme novog, humanijeg marketinga.

A onda, onda svi oni koji to još ne rade, morat će početi razgovarati sa potrošačima. Zabaviti ih i biti im korisni. To su dvije ključne riječi za marketing novoga doba (koje traje već nekoliko godina, ali dobro, nećemo sada o tome …)

Hoću li ići na Web strategije? Ne znam. Bojim se da oni koji se bave Internet marketingom nemaju ništa novoga za reći onima koji su u istom businessu. Sve sve pratimo “real time”. Možda pokoji “case study” i to je to.

Ovakvi događaji organiziraju se uglavnom radi “umrežavanja”. Dakle, ljudi koji se bave marketingom minglaju se s ljudima koji se bave marketingom. To je ok ako se voliš minglati. No, ne vidim kako mi je to korisno za posao.

Osobno, radije ću platiti štand na velesajmu i minglati se s ljudima koji bi mogli zatrebati moje usluge.

OK. Toliko o tome za sada. Uživajte i za Boga miloga, ne klikajte na bannere kojima se testira vaš IQ! Za ove druge – znam da ne klikate.