Kako prodati proizvod

by

 

OK. Imate proizvod. Vjerujete u njegovu kvalitetu, tržišni potencijal i njegove prednosti. Ostaje najbitniji dio posla – kako prodati proizvod.

Evo jedan primjer koji pokazuje kako to rade veliki, a nema razloga da tako nešto, eventualno, ne pokušate i vi.

Mladac iz Osijeka voli grafite. I ima cilj. Ići na more i tamo raditi ono što najviše voli… T-Mobile će mu svojom super povoljnom tarifom pomoći u tome …

Dakle, ovo je jedna tipična priča kroz koju se kupca “angažira”. Personifikacija. Publika će se lakše vezati uz osobu sa imenom i prezimenom, po mogućnosti slične ili iste generacije, nego sa bezimenim manekenom koji tvrdi da je upravo taj proizvod (ili ta tarifa, ili taj operater) onaj pravi.

Priča druga. Karlo se okladio u kamion (blesavo, znam tko se u stvarnom životu još kladi u kamion nečega???) . Zna se da Karlo obožava pivo i neće mu biti lako dobiti okladu, jer, zamislite, on ne smije piti pivo (Karlovačko, ali kakvo drugo i postoji??) barem mjesec dana (ili tri? nije važno.), no Karla sada prati cijela hrvatska nacija, htjeli mi to ili ne. Svaka sljedeća reklama donosi nove nastavke priče o Karlu i njegovoj okladi.

Dakle – opet, nastoji se angažirati ciljanu skupinu. Ciljana skupina treba izgraditi stav prema Karlu, upoznati ga, navijati za njega, umjesto da samo odgleda reklamu dok čeka nastavak nogometne utakmice.

Pogađate, obje ove kampanje idu na to da se proizvod upakira u priču. Priču koja će imati svog glavnog junaka, izazov, misiju, kulminaciju, rasplet i kraj. Kao i svaka druga priča, ona treba angažirati ciljanu skupinu. Kroz priču se nastoji ciljanoj skupini približiti proizvod. Osim toga piti Karlovačku sada je posebno velik privilegij jer Karlo, jadan, to ne smije dok ne dobije okladu, a mi, eto, smijemo Karlovačku piti svaki dan. Popijmo onda jednu i za Karla.

Dakle, uviđate kako se ovdje lijepo koriste priče, uskoro serijali ili sapunice, da nam se približi proizvod i da se tako potakne prodaja.

Sve i svemu – izvrstan marketing. I ne nužno previše skup ako se odradi na internetu, a sve ovo može se i odraditi na internetu, treba samo malo kreativnosti i dobra ideja. Naravno, malac iz prve priče ima facebook stranicu. Nisam provjerio dali i Karlo ima facebook stranicu. Vjerovatno ne, jer Karlo nije stvarna osoba, plus za T-Mobile. Iako se meni osobno kampanja Karlovačkog više sviđa. (Iako, ponovit ću, okada u kamion piva je van svake pameti, jer kad se rade oklade, rade se, u najboljem slučaju u gajbe, a najčešće u runde. Dakle, malo su pretjerali sa kamionom. Ostalo – sve pet.)

Sve u svemu, ma koliko mali u odnosu na Karlovačku pivovaru ili T-Mobile bili, učite od velikih (iako ni njihove marketinške agencije nisu same izmislile sve to). Uz tolike budžete, nije problem osmisliti i realizirati kampanje kao što su ove gore navedene. Zbog toga, male kompanije ili poduzeća ili obrti, trebaju upogoniti malo više kreativnosti i inventivnosti pa efekt neće izostati.

P.S.

Upravo sam preko radija doznao da mladac iz Osijeka, osim Facebook profila, ima i svoj web. T-Mobile – Karlovačka Pivovara 2:0