Dakle, nalazite se na ovim web stranicama, čitate o Internet marketingu i pitate se treba li Vam uopće SEO, optimizacija za web tražilice?

Odgovor na ovo pitanje ovisi o odgovorima na nekoliko drugih potpitanja.

Dakle, prije svega pitajte se – Imam li ja (ili moje poduzeće) web stranice, uopće? :) Malo šale …

Dakle, prije svega pitajte se – Trebam li ja posjetitelje sa web pretraživača (Kao Google, Yahoo i sl.) ? Ukoliko se ne radi o specijaliziranom webu kojega koristi uži krug korisnika sa korisničkim imenima, zaporkama i tako dalje, šanse su da Vam SEO uopće ne treba. No, to već ionako znate.

Ukoliko imate web koji treba što više posjetitelja, pogotovo onih koji su zainteresirani za sadržaj Vaših web stranica, onda su šanse da Vam trebaju posjetitelji sa pretraživača. Ukoliko je tako onda predlažem sljedeće:

1. Napravite popis ključnih riječi koje se odnose na sadržaj Vaših web stranica (možete pitati i Google za pomoć kroz Google Keyword Tool (trenutno mijenjaju linkove za taj alat pa ga proguglajte samo).

2. Upisujte te iste ključne riječi u Google pretraživač (ukoliko ste orijentirani na hrvatsko tržište koristite google.hr, i provjerite na kojoj lokaciji među rezultatima pretraživanja se nalaze Vaše web stranice. Ukoliko ste zadovoljni mjestom koje Vaše stranice zauzimaju među rezultatima pretraživanja – ne trebate SEO. Sljedno tome, ukoliko niste zadovoljni kontaktirajte nas.