Dakle, ovdje je jedna mala infografika kojoj je naziv “On-line marketing, vodič za početnike”.
Osobno je smatram vrlo korisim pregledom aktivnosti koje bi jedan cjelokupni plan aktivnosti u on-line marketingu morao sadržavati.
Naravno da ovime lista nije potpuna jer potpune liste u stvari nema. No, dobar je uvod, pa ako se u nekom trenutku upitate “Što bih danas mogao uraditi po pitanju on-line marketinga” pogledate ovu listu i krenite redom.

Praćenje i analiza rezultata marketinških aktivnosti

Staro pravilo kaže (dobro, ne znam koliko je staro, ali dobro zvuči kad se kaže “staro”) ono što ne mjeriš ne možeš niti popraviti.

Dakle, prije nego se krene sa bilo kakvim drugim aktivnostima (naravno, pretpostavlja se da imate web stranice koje želite promovirati), treba postaviti i konfigurirati alate za praćenje. Jedino praćenjem i testiranjem možemo dobiti parametre i informacije potrebne za odlučivanje o tome kakve promjene treba uvesti. Mjerenje i testiranje dva su noseća stupa svakog smislenog on-line marketinga. Ovdje se spominje Google Analytics. Možemo se složiti sa time da je Google Analytics nekakva osnova. I Google Webmaster Tools. Međutim, svaka iole ozbiljnija agencija raspolagat će alatima koji će Vam pružiti puno dublji uvid u izvedbu Vaših web stranica i marketinških kampanja. Mi koristimo SEO Profiler, a na tržištu se nalazi i čitav niz drugih alata iste ili slične namjene. Ovdje ćemo spomenuti SEO Moz, SEM Rush, Web CEO i možda aHrefs.  Svaki bolji alat pružit će vam uvid u to kako vaše stranice stoje po pitanju:

  1. ključnih riječi u tzv. organskom pretraživanju
  2. po pitanju povratnih linkova na vaše web stranice
  3. koliko su uspješne vaše kampanje na društvenim mrežama
  4. povijesti pregled po svakoj od gore navedenih točaka
  5. sve eventualne pogreške na vašim web stranicama (meta tagovi, nevažeči linkovi, problemi u “crawlanju” stranica od strane pretraživačkih robota, i tako dalje …)

Mnogi će pronaći i web stranice gdje biste eventualno mogli pokušati postaviti svoje linkove. Kako? Pronaći će stranice sa kojih linkovi idu na stranice vaše konkurencije.

Google Analytics bez daljnjega nudi jako mnogo toga, ali dosta toga naprosto nije u njegovom “opisu posla” i tu nastupaju drugi alati.

The Noob Guide to Online Marketing - Infographic

Content marketing

Aktivan on-line marketing će biti izveden ukoliko se sav sadržaj koji nudite on-line svodi na opis vaših djelatnosti. Za aktivan on-line marketing treba stvarati uvijek nove sadržaje. Bilo da su to infografike, kao ova gore, različiti vodiči ili uputstva, savjeti, video sadržaji, novosti, e-knige, sve što je više ili manje povezano sa vašim proizvodima ili uslugama treba pretvoriti u sadržaje koji će biti korisni vašoj ciljanoj publici. Ne moraju nužno uvijek biti korisni. Tu i tamo možete postavljati sadržaje koji će naprosto biti zabavni. Bilo kako bilo, treba stvarati nove sadržaje kako biste imali što promovirati i što je još važnije, koje će drugi dijeliti dalje.

Društvene mreže, eMail, PPC

O Društvene mreže (social media) i email marketingu već je dosta rečeno na ovim stranicama (a i govorit će se još). Isto tako, pripremamo nekoliko tekstova o PPC-u. Za sada je dovoljno reći da je PPC (pay per click), kako i sam naziv govori oblik plaćenih oglasa za koje plaćate onoliko koliko klikova dobiju. Google adWords svakako je napoznatija PPC platforma, a za poslovanje Googla ona je glavni izvor prihoda. No čak i za PPC bitno je da imate kvalitetan sadržaj koji promovirate. Jer, u slučaju pomanjkanja istoga, platit ćete daleko više nego je nužno, a lako je moguće da Google neće niti prihvatiti oglašavanje stranica ukoliko njihov sustav zaključi da su nekvalitetne. PPC je priča za sebe i o tome ćemo detaljnije govoriti drugom prilikom.

Zaključak

Nismo, naravno, obradili niti manji dio svega što se nalazi na ovoj infografici, ali to nije bila niti namjera. Ono što je bitno je da ova infografika prestavlja dobar uvod i generalni pregled uobičajenog opsega posla u on-line marketingu.